Lejsek šedý (Muscicapa striata)

Lejsek šedý (Muscicapa striata)

U lejska šedého je celá svrchní strana těla šedohnědá a spodní strana světlá, jemně proužkovaná. I lejsek šedý je o něco málo menší než vrabec. Patří mezi pravidelně u nás hnízdící ptáky, koncem léta odlétá do jižní Afriky. V ČR se vyskytuje 30 – 60 tisíc hnízdních párů.

Lejsek šedý vyhledává světlé listnaté lesy s pasekami, zahrady, parky a ovocné sady. Hnízdo si staví v polodutinách stromů nebo budkách. Snůška 4 – 5 vajec.

Typ ptačí budky:

Lejsek šedý hnízdí v ptačích budkách typu lejskovník, polobudka nebo sýkorník II.

Related Posts:

Odpovědět

Všechny položky je třeba vyplnit

Hledání v blogu

Kategorie blogu

Populární příspěvky

Tags Post