Kdo tady sklízí?

Kdo tady sklízí?

Tuto čistou práci odvedli strakapoudi. Hojně se k nim přidávají sojky a ořešníci :)

Strakapoud velký

Strakapoud velký

Strakapoud velký je nejrozšiřenější ze všech evropských šplhavců. Pravidelně v ČR hnízdí a zimuje jich tady 150 - 300 tisíc jedinců. Dorůstá do 23 - 26 cm (je přibližně velký jako kos). Strakapouda velkého rozeznáte od strakapouda prostředního podle velkých bílých ploch na hrudi, které jsou bez skvrn a také podle bílých boků bez čárkování. Má výrazně červené spodní ocasní krovky.

Strakapoudům nejvíce vyhovují dubohabřiny, ale velmi rádi se zabydlí poblíž parků a zahrad se vzrostlými stromy.

Během léta se tito ptáci živí převážně hmyzem a jejich larvami. Na podzim do svého jídelníčku přidají ořechy a jiná semena. Jakmile podzim pokročí a opadá listí, budeme je moci pozorovat na lojových koulích nebo krmítcích...

Related Posts:

Odpovědět

Všechny položky je třeba vyplnit

Hledání v blogu

Kategorie blogu

Populární příspěvky